Dobrodošli na Web stranice općine Štitar!

grb općine Štitar

Općina Štitar u Vukovarsko-srijemskoj županiji


Kliknite na kartu za veći prikaz

Osnovna škola Ivan Goran Kovačić

Grb škole
Grb škole

U izvještaju VII. Brodsko pješačke regimente od 9.12.1830. godine objavljeno je da je u Štitaru počela sa radom Narodna elementarna škola. Pismenost je bila vrlo niska, a vezivala se uz vojne zapovjednike, pisare, svećenike i pokojeg trgovca te obrtnika. Nastava se izvodila na njemačkom jeziku u državnoj zgradi koja i danas postoji u ulici Matije Gupca 4.

 

Škola je od kraja 19.stoljeća pa do dvadesetih godina 20.stoljeća bila četverorazredna, a onda je uvedena “opetovnica”, kao peti razred. Za vrijeme drugog svjetskog rata škola je služila kao vojarna za posadu oružanih snaga Nezavisne Države Hrvatske. Kasnije su tu školu partizani spalili.

 

Godine 1954. izgrađena je nova školska zgrada koja je i danas u funkciji, a 1962. godine škola je dobila pravu osobnost pa je kao takva mogla funkcionirati.

U periodu od 1960. - 1980. broj učenika se kretao od 280 do čak 580. Godine 2003. pristupilo se opsežnim radovima na rekonstrukciji školske zgrade koja je nakon 50 godina bila u lošem stanju. Jedino što sada nedostaje školi je športska dvorana. Školu danas pohađa 271 učenik, a trenutno je zaposlena 31 osoba.

Prva Narodna škola
Prva Narodna škola
OŠ Ivan Goran Kovačić
OŠ Ivan Goran Kovačić