Dobrodošli na Web stranice općine Štitar!

grb općine Štitar

Općina Štitar u Vukovarsko-srijemskoj županiji


Kliknite na kartu za veći prikaz

Općina Štitar - opći podaci, stanovništvo

Općina Štitar je najmlađa jedinica lokalne samouprave u RH, konstituirana je 08.12.2006. godine, do kada je naselje Štitar bilo u sastavu Grada Županje. Općina Štitar nalazi se na istočnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije i ima izrazito povoljan geoprometni položaj. S južne strane obgrljena je rijekom Savom što predstavlja prirodnu granicu sa susjednom Bosnom i Hercegovinom (BiH), a sa sjeverne strane prolazi autocesta Zagreb - Lipovac, prometnica važna za državni i međunarodni tranzitni promet. Općina Štitar prostire se na površini 1012 ha (40,12 km2), a graniči s općinama Babina greda, Gradište i gradom Županjom. Nalazi se na 83 metra nadmorske visine, na području koje karakterizira jednoličnost nizinkog reljefa.

 

„Sedam sela oko sela Štitar“- tako glasi pjesma. Prema priči oko današnjeg Štitara bilo je sedam naselja, a svako od njih je imalo 13-14 kuća. Oko 1780. oni su se združili i osnovali selo koje se do danas razvijalo i koje čini 721 kućanstvo i 2108 stanovnika.

 

 

Stanovništvo

U ratovanju od 1687.- 1691. godine i seobi koja je poslije toga nastala, prešlo je s bosanske strane ovamo mnogo naroda, a osobito iz susjedne župe Crkvišta. U Štitaru je iz turskog vremena ostalo desetak starosjedilačkih kuća koje su bile polujekavske. Od 1687.-1716. godine doselilo se u to selo iz Bosanske Posavine još nekih 30 porodica tako da je oko 1730-te godine bilo u njemu na četrdesetak obitelji u preko 80 domova.

 

Glavni dio bosanskih doseljenika u Štitar bio je iz sela Utorkovića koje je ležalo preko Save. Od starih i doseljenih porodica malo ih je izumrlo, ali ih se poveći broj raselio.

 

U razdoblju 1991.- 2001. godine unatoč ratnim događajima, migracijama i razaranjima, na području Općine zabilježen je rast broja stanovnika. Domovinski rat na ovom području indirektno je pokrenuo nove demografske procese. Pokrenut je val izbjeglica iz susjedne BiH. Izbjeglo stanovništvo našlo je privremeni smještaj u cijelom županjskom kraju.

 

Općinu Štitar čini jedno naselje - Štitar.  Prema popisu stanovništva iz 2011. godine ukupan broj stanovnika bio je 2.108.

Stopa nezaposlenosti za razdoblje od 2006.- 2008. godine iznosi 27,5 %, udio obrazovanog stanovništva u stanovništvu od 16 do 65 godina iznosi 40,8 %, a prosječni dohodak per capita 9.201 kn.

 

Naselje Štitar ruralno je mjesto s gravitacijom prema gradu Županji, od kojeg je udaljeno 5 km.
Mlado i obrazovano pučanstvo zbog loše gospodarske situacije i nemogućnosti zapošljavanja već desteljećima je prisiljeno napuštati ovo naše granično područje. Naselje Štitar ruralno je mjesto s gravitacijom prema gradu Županji, od kojeg je udaljeno 5 km.

Mlado i obrazovano pučanstvo zbog loše gospodarske situacije i nemogućnosti zapošljavanja već desetljećima je prisiljeno napuštati ovo naše granično područje.